Jens Gunnarsson

Jens Gunnarsson

12 oktober 2012

Evangeliets kraft

                                               English version here.

Somliga människor är uppvuxna med en öppen frihet (kanske från sin uppväxt hemifrån), och har fått för sig att allt de gör är gott och bra. Sådana människor har ofta svårt att ta till sig de verser i Bibeln som talar om människans synd och ondska, och att Gud är en vred Gud som straffar, och en Herre som kräver lydnad. När dessa människor nås av evangeliet så talar Gud ofta till dem om vilken tuktande Gud Han är, och att människan behöver underordna sig.

Andra människor är uppvuxna med en sluten lagiskhet (kanske från sin uppväxt hemifrån), och har fått för sig att det mesta man gör är ont och dåligt. Sådana människor har ofta svårt att ta till sig de verser i Bibeln som talar om människans rättfärdighet och godhet, och att Gud är en barmhärtig Gud som skänker gratis nåd, och en Herre som uppmuntrar frihet. När dessa människor nås av evangeliet så talar Gud ofta till dem om vilken generös Gud Han är, och att människan behöver vara fri.

Gud gör allt detta, och skapar på så sätt en mänsklighet som tillsammans får en full och sann gudsbild av Gud som både kärlek och vrede, både lydnadskrävande och frihetsgivande.

Luther sade:
"En kristen människa är den friaste herre över allting och ingen underdånig.
En kristen människa är alltings mest tjänstvillige tjänare och alla underdånig."