Jens Gunnarsson

Jens Gunnarsson

29 januari 2013

"Ondskans problem"

Idag höll Michael Lloyd ett föredrag om ondskans problem, vilket inspirerade mig.

Själv läser jag Job för tillfället. 
Job hävdade att "Världen är utlämnad åt en brottsling" (9:24) - knappast en fin benämning på Gud...
   Denna Gudsbild formades utifrån att Job levde i ständig "vånda och kval" (3:26)  - en smärta så stark att han ropade "Jag vill inte leva mer" (9:21)!

Fransmannen Baudelaire sade en gång "Om det finns en Gud, är han djävulen.", och förutom att då (omedvetet) citera Job, gav han ord åt en fråga som många bär på idag; Hur kan en god Gud stå bakom en värld som idag upplever så mycket smärta?

Job gick så långt att han undrade "Varför dog jag inte när jag föddes?" (3:11). Hade det inte varit bättre om Gud aldrig hade skapat Job?
   Föreläsaren idag påpekade dock att "... most people, most of the time, think that pain in life doesn't make life not worth living; We keep on giving birth to new children, even though we know which world they are entering!", och han tryckte på att "God is the only one who REALLY knows what pain is" (Han lät ju sig själv svikas av alla sina vänner, torteras och avrättas på ett kors!), "but He still thinks that it's worth it". Kanske har Gud ett större perspektiv än vi?

För några tusen år sedan frågade profeten Habackuk "Hur kan Du åse förtrycket?" (1:3b), och på samma sätt frågar sig människor idag hur Gud kan tillåta så mycket lidande. Men kanske, som pastor Mark i höstas predikade, är det mer lämpligt att ställa sig frågan: "Hur kan Gud uthärda så mycket lidande?" än att undra "Hur kan Gud tillåta såg mycket lidande?". Ingen har uthärdat värre lidande än Jesus. Vi kan inte sätta oss på höga hästar och tro att Gud inte vet vad Han håller på med! Han vet hur hemsk ondskan är. Han lider av den! Han är inte känslokall. Han lider med dig!

Somliga hävdar att Jobs bok handlar om "Ondskans problem".
Men läser man till slutet av Jobs bok ser man att Jobs bok faktiskt inte alls handlar om Guds problem - "Hur kan en god Gud tillåta att ondskan finns?" - utan snarare om människans problem; Hur kan en människa vara högmodig nog att anklaga sin Skapare, när vi faktiskt inte ser hela bilden?! (Allting slutar med att Gud upprättar Job, men också tillrättavisar Job därför att Han har ifrågasatt Guds styre, trots att Job inte kunde se hela bilden.)

Vi förstår inte alltid hur Gud kan tillåta så mycket ondska och lidande. Men det ger oss inte anledning att anklaga Gud. Det kan ge oss anledning att ropa ut vår smärta och klagan till Gud, och gråta i Hans famn. Det kan ge oss anledning att ropa - såsom Jesus gjorde på korset - "Varför?! Varför?!", men även om vi inte får något svar, måste vi lita på att Gud har allting under kontroll, att det alltid är värt att leva vidare, och att Gud slutligen kommer att göra världen till ett bra ställe att leva på. Alla tårar ska försvinna (Upp 21:4). När Jesus dömer världen, låter de döda uppstå, och omskapar himmel och jord; ska vi se och förstå! "Vi förstår Hans vägar bättre ovan där".

Eller som Job uttryckte det:
"Jag vet att min befriare lever
och till sist skall träda fram på jorden." (19:25)