Jens Gunnarsson

Jens Gunnarsson

12 januari 2013

Ta hand om invandraren

I England är jag gäst och främling.

Och aldrig tidigare har jag insett hur viktigt det är att hjälpa människor från andra kulturer att leva och känna sig välkomna i Sverige. Det lilla du gör för främlingen kan spela stor roll!

Enkla saker som att förklara vad olika artighetsfraser verkligen betyder, berätta vad som förväntas på engelska kalas, och rättning av mina språkfel, betyder väldigt mycket.

Jag är mycket glad över att vår regering på många sätt är föredömlig när det gäller att vilja ta in invandrare, och särskilt flyktingar, som söker sig till Sverige. Det säger sig självt att man inte kan ta in hur många som helst, och att man måste ha regelverk och procedurer som tyvärr också utestänger och försvårar i vissa fall (Centerpartiets idégrupp var alltså helt ute och cyklade när de nyligen föreslog fri invandring), för vårt uppdrag som kristna är att söka allas bästa, och det kan omöjligt vara allas bästa att vi tar in vem som helst hur som helst (vare sig för dem som kommer in eller för dem som redan bor i landet), men att ta hand om invandraren och främlingen är faktiskt ett bibliskt påbud.

"En främling skall du inte förtrycka. Ni vet själva hur främlingen känner det, eftersom ni har varit främlingar i Egyptens land." (2 Mos 23:9)

Det finns kanske ingen bättre skola i hur man ska göra för att ta emot främlingar, än att själv ha erfarit att vara främling, men för alla er som alltid har bott i Sverige vill jag säga:

Det är faktiskt inte lätt att förstå sig på hur saker fungerar i ett nytt land, eller hur man kommunicerar. Även om man vill göra rätt (och det finns många invandrare i Sverige som verkligen vill göra rätt), så kan man inte alltid lyckas med att göra det, och vi behöver som svenskar lära oss tålamod och vilja att ta hand om folk från andra kulturer. Kanske du till och med har någonting att lära dig av dem...

Så ta hand om invandraren!