Jens Gunnarsson

Jens Gunnarsson

15 mars 2013

Ge åt den fattige = låna åt Gud

Ibland kommer det hemlösa och knackar på för att be om en sandwich. Några sover utanför min dörr.

Häromdagen slog det mig att när vi ger åt de fattiga ger vi åt Gud. Jesus identifierade sig med de fattiga ("vad ni har gjort mot dem har ni gjort mot mig") och i Ordspråksboken sägs det att "ärar [Gud] gör den som hjälper de fattiga". Det står också att

Den som tar sig an de fattiga lånar åt Herren
och skall få sin lön av honom.(Ords 19:17)


Givandets lag
När du ger åt de fattiga, samlar du en skatt i himlen, och himlen är "[platsen] varifrån Gud regerar världen" (Tom Wright). Han är ständigt aktiv i världen. Tobits bok (Apokryferna) visar att Gud i slutändan belönar barmhärtighet, och i Apostlagärningarna andedöpte Gud en man som gav åt de fattiga (Kornelius).

När du därför ger åt de fattiga, är det visserligen en temporär förlust för dig (å andra sidan är glädjen att få hjälpa någon i nöd ibland en större glädje än att gå på tivoli!!), men Herren - som vakar över ditt liv - ser ditt hjärta, och låter inte dina allmosor åt de fattiga går obemärkta förbi. Du lånar. Gud ger tillbaka.

Givandets nåd
Ska jag då ge utifrån tvång eller dåligt samvete?
Nej! Aldrig! (2 Kor 9:7) Somliga kan faktiskt (hur konstigt det än låter) behöva öva sig i att inte ge (för att förstå att de är älskade av Gud ändå).

Snarare säger Tim Kellers pastorserfarenhet att de som försöker vara rättfärdiga i egna ögon (genom ansträngningar och goda gärningar) ofta ger mindre åt de fattiga. De människor som däremot accepterar att Jesus frivilligt gett sitt liv för att gratis - av ren nåd! - skänka människor en rättfärdighet som de tidigare inte hade, de får en sådan glädje i Gud att de vill gå ut och göra för andra vad Gud har gjort för dem (nämligen att ge fria gåvor trots att mottagarna inte förtjänar det). Nåden får dem att ge nåd åt andra.
Det är precis den teologi som Luther och Rosenius predikade, och som fick människor att leva för andra. Det är en glädjens teologi som tänker "Gud har gett allt till mig; Nu får jag ge allt åt honom!".

Men vetskapen om att Gud ger tillbaka, bör befria oss från rädslan att vi förlorar pengar på att ge; Nejnejnej, vi förlorar inget (i längden), för när vi ger åt de fattiga, lånar vi i själva verket bara åt Gud.