Jens Gunnarsson

Jens Gunnarsson

11 maj 2014

HTB Leadership Conference

I måndags och tisdags anordnades en ledarskapskonferens i London av Engelska Kyrkans Holy Trinity Brombton (HTB), vars möten kan ses här. Nedan återger jag några lärdomar:

Prioritera vänskapen
Nicky Gumbel (kyrkoherde i HTB) betonade att folk söker en kyrka där de kan få vänner. "People will come to the church for different reasons, but they will stay for only one: Friendship" (John Wimber)

Ge utrymme för sårbarhet
Paret Kay och Rick Warren förlorade i september sin son, som växt upp med psykisk sjukdom och till slut tog sitt liv. Med tårar i ögonen berättade de om sorgen; Hur deras värld rasat samman, och hur svårt det är att förlåta den läkare som smet från sitt ansvar eller den man som sålde själmordsvapnet.
    De tog också upp problemet med psykiska sjukdomar, och Rick sade någonting som är värt att fundera över: "How is it that if my liver, heart or lungs don't work and I take a pill for that, there is no shame in that; But if my brain doesn't work properly and I take a pill for that, then I'm supposed to hide that?!".

Syndamedvetande och helgelse tar tid
Den katolske munken Luigi hävdade följande:
- Unga munkar ser ut (och tror sig vara) heliga,
                                        men är det inte.
- Medelålders munkar ser inte heliga ut,
                                        och är det inte heller.
- Gamla munkar ser inte heliga ut,
                                        men är det.
Det påminner mig om en svensk kyrkobesökare jag träffade idag som hävdade att han först nu som pensionär börjar förstå hur syndig han är.
Det är lätt att inte se det som ung...

Olyckor är en del av livet
Kay Warren utlovade att ondska kommer att komma i ditt liv, oavsett om du vill det eller inte, eftersom vi lever i en fallen värld. Och varken genom att överlämna dig åt Gud eller att fly ifrån honom kommer du att undvika elände. Men vi är kallade att förneka vår själviskhet och följa Jesu väg, oavsett vad det kostar.

Lovsångsledning
Matt Redman och hans team uppmanade oss att leta efter ett tillbedjande hjärta hos de människor vi utser till att leda lovsång i kyrkan, snarare än att titta efter deras musikaliska förmåga. De hävdade också att det viktiga för våra kyrkor inte är att göra ett nytt Hillsong, utan att utforma lovsången så som det passar i just vår kyrka.

Avslutande visdomsord från Rick Warren
Rick Warren (evangelikal pastor för USA:s sjunde största församling och bästsäljande författare) lyckades förmedla några guldkorn:
- Res på dig, och var stolt över att du tillhör kyrkan! Kyrkans största framgångar i historien sker idag, och ingen grupp i världen är så stor som den kristna!
- Be inte "Gud välsigna mitt arbete", utan be "Gud, led mig in i sådant arbete som du redan välsignar!"
- Äktenskapets syfte är inte att göra dig lycklig, utan att göra dig helig
- Av all uppbyggelselitteratur du läser bör en fjärdedel ha skrivits under tiden 0-500 e.Kr., en fjärdedel under 500-1500, en fjärdedel under 1500-1900, och en fjärdedel vara nutida. Ta vara på klassikerna!
- "Don't be a church dater - be a church lover!" (Överlåt dig till en lokal församling, snarare än att hoppa från den ena till den andra)
- Om din vardag varit lyckad eller inte beror inte på vad som hände under dagen, utan på om du älskade Gud och andra människor.
- You judge a church, not by its seating capacity, but by its sending capacity